Tips voor bootonderhoud

Voor veel bootbezitters is een boot meer dan alleen een voertuig; het is een troetelkindje. Ze verzinnen er koosnaampjes voor en zorgen dat ‘ze’ altijd piekfijn in orde is. Regelmatig onderhoud plegen is bij dit laatste van groot belang.

Blootgesteld aan de elementen
Tenzij een boot is gestald in een droogdok is hij continu in contact met de elementen. Zon, regen, temperatuurwisselingen en natuurlijk het doorlopend contact met water heffen hun tol. Dit heeft niet alleen een weerslag op het uiterlijk. In de loop van de tijd kan zelfs het functioneren van motoren en zeilen verminderen, waardoor de veiligheid in het geding komt.

Aan de slag!
Goed onderhoud kan al deze problemen verminderen. Hieronder volgen een aantal tips die het uitvoeren van onderhoud aan allerlei soorten boten kunnen vergemakkelijken.

Vul je voorraden aan
Zorg dat je de juiste benodigdheden hebt verzameld voordat je begint. Siliconen profielen, verse motorolie, de juiste tuigage, het is beter om alles klaar te hebben staan, zodat je niet steeds je werkzaamheden moet onderbreken om naar de winkel te rijden.

Gebruik materialen van hoge kwaliteit
“Goedkoop is duurkoop”, en dit oude gezegde geldt dubbel voor bootonderhoud. Probeer geen geld te besparen door materialen van lage kwaliteit te gebruiken. Uiteindelijk levert het alleen schade op, en achteraf repareren is veel duurder dan voorkomen door goed onderhoud te plegen.

Kenteken boot altijd zichtbaar
Het is ook belangrijk dat het bootnummer altijd zichtbaar is en dus moeten deze ook onderhouden worden. Daarbij is het wel zo netjes om ook de naam van de boot er goed op te hebben zitten. Met speciale waterbestendige plakletters voor boten is dit snel en voordelig geregeld.