Boot kopen of huren?

Wat is beter, een boot kopen of huren? Om deze vraag te beantwoorden, moet u bij uzelf nagaan waarvoor u de boot wilt gebruiken. Iedereen begrijpt dat u voor een enkele recreatieve middag beter een boot kunt huren. Aan het kopen van een boot zitten veel haken en ogen, maar een eigen boot geeft wel een bepaalde ‘status’ en zekerheid. U moet wel bedenken dat bij het kopen van een boot extra tijd en geld geïnvesteerd moeten worden voor onderhoud.

Boten te huur
Het huren van een boot geeft weinig verplichtingen. Belangrijk is het of u een vaarbewijs in bezit hebt of niet. Verder is een beetje ervaring met het bedienen van een boot mooi meegenomen. Meestal heeft een verhuurder verschillende boten te huur en maakt u de keuze aan de hand van het aantal meevaarders en op wat voor water u wilt varen. Lekker zeilen doe je bijvoorbeeld op 1 van de leuke zeilarrangementen van recreatief.nl

Boten te koop
U hebt de keuze gemaakt om een boot te kopen. Allereerst is het belangrijk goed onderzoek te doen. Wie is de verkoper? Vergelijk ook verschillende verkopers die hetzelfde type boot aanbieden. Dan start de onderhandelingsfase. Wat is de garantie, leveringstermijn en mogelijkheid van inruil die de verkoper aanbiedt? Het is belangrijk daarna een schriftelijke koopovereenkomst af te sluiten.

Nieuwe of tweedehands boot kopen
Het voordeel van het kopen van een (relatief nieuwe) tweedehands boot is dat u een aanzienlijk lagere prijs kunt bemiddelen. Hierbij is het wel belangrijk om te onderzoeken wat de garantievoorwaarden zijn. Een nieuwe boot heeft het voordeel dat de kosten van onderhoud in het begin nog laag zijn en er geen sprake is van beschadigingen en gebruikerssporen.

De kosten voor een boot
Bedenk voordat je een boot gaat kopen of huren goed wat de kosten hiervoor zijn. Denk niet alleen aan de kosten van de boot zelf, maar ook voor het onderhoud en dergelijke. Mocht je niet voldoende financiële middelen voorhanden hebben, dan zou je mogelijk een krediet kunnen aanvragen bij Interbank, KredietDesk of één van de andere kredietverstrekkers.